Uppstart av produktion i Sandsjöfors

Tidigare i november invigdes ATA-gruppens nya såglinje i världsklass vid den anrika anläggningen Sandsjöfors, beläget mellan Sävsjö och Nässjö på det småländska höglandet. ATA Timber R-vik AB (Sandsjöfors) är en helt nybyggd och modern sågverksanläggning. Årlig produktion i Sandsjöfors kommer att uppgå till 100 000 m3 sågade trävaror.

Råvaran kommer utgöras av 2,5 m klenkubb. Klenkubben dimensionssorteras i en nybyggd timmersortering, levererad av Ingenjörsfirma Gösta Hedlund AB. Såglinjen är nybyggd och består av Hedlunds timmerinmatning, Valon Kone barkmaskin, Veisto sågmaskin och avslutningsvis paketläggare med utrustning från C.Gunnarssons Verkstads AB. Efter paketläggning, torkas virket för att därefter justeras och förädlas i det moderna hyvleriet.

Investeringen i det nya sågverket i Sandsjöfors går helt i linje med ATA-gruppens strategi, konstaterar Claes Svensson, VD för ATA Timber och ATA Timber R-vik. Vi ser tydliga synergieffekter för ATA-gruppens olika verksamhetsgrenar; det geografiska läget är förstklassigt och då massafabriken Waggeryd Cell, i närliggande Vaggeryd, utvecklas och växlar upp produktionen behövs ökad råvarutillförsel, säger Claes Svensson.

För ytterligare information  kontakta:
Claes Svensson, VD
Tfn 070-3489357

Göran Swärdh, Teknisk chef
Tfn 070-6836150

Den färdigsågade varan paketeras för torkning i två separata paketläggare byggda av CGV i Vislanda.

 

I bakgrunden syns barkmaskinen från Valon Kone och i förgrunden sågen från Veisto.

 

Påfyllning av kubb på sågintaget.